Sigara bel ağrısının da sebebi

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.12.2003 - 09:16, Güncelleme: 02.12.2003 - 09:16 3296+ kez okundu.
 

Sigara bel ağrısının da sebebi

Sigara bu etkisini, diskin oksijenleşmesini bozup, öksürüğe neden olarak ve kondisyon bozukluğuna neden olarak dolaylı yönden bel ağrılarına sebep olmaktadır" dedi.  Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nın, bel ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri konusunda yaptığı araştırmaya göre, sigara bel ağrısının da ana sebepleri arasında yer alıyor. Araştırmayla ilgili bir açıklama yapan ADÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen sigaranın bel ağrısının da sebepleri arasında olduğunu belirterek, "Birçok çalışmada sigara kullanımı ve bel ağrısı ilişkisi vurgulanmaktadır. Sigara bu etkisini, diskin oksijenleşmesini bozup, öksürüğe neden olarak ve kondisyon bozukluğuna neden olarak dolaylı yönden bel ağrılarına sebep olmaktadır" dedi. Toplumun yüzde 80'nin yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrılarından yakındıklarını belirten Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, "Bel ağrıları, tanı, tedavi ve iş gücü kaybı açısından çok önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bel ağrıları, doktora başvuru sebepleri içinde ikinci sırada yer almaktadır. 45 yaşın altındaki kişilerde aktivite kısıtlamasına yol açan en önemli hastalıktır. Yatarak tedavi edilen hastalıklar içinde 5. sırada, ameliyat edilen hastalıklar arasında ise 3. sırada yer almaktadır" diye konuştu. Bel ağrısının doğumsal, dejeneratif, enflamatuar, metabolik, damar bozukluğu gibi birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şendur, "Türkiye'de bel ağrısı prevelansını, çeşitli mesleklerdeki sıklığını, ağrı nedeni ile görülen geçici ve kalıcı sakatlık oranlarını, risk faktörlerini ve tedavi maliyetini inceleyen epidemiolojik araştırmalar çok yaygın değildir. Amerika'da, 45 yaşın altındaki kişilerde hareket kısıtlılığına yol açan hastalıklar arasında bel ağrısı birinci sırada gelmektedir. Cerrahi tedavi uygulanan hastalıklar arasında 3. sırada hastaneye yatışta ise 5. sırada yer almaktadır" dedi. Çalışan kesimde en çok işe gelmeme nedenleri arısında bel ağrılarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şendur, şunları söyledi:" İngiltere'de 1988-1989 yılları arasında yapılan bir çalışmada bel ağrıları, iş kaybına yol açan en önemli hastalık olarak gösterilmiştir. İsveç'te yapılan bir çalışmada, 1961'den beri hastalık nedeni ile işe gelinmeyen günlerin yüzde 19'u bel ağrıları yüzündendir. Yine İsveç'te 1987 yılında bel ağrıları nedeni ile 14.8 milyon gün iş gücü kaybı tespit edilmiştir." Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, bel ağrılarının, kişisel risk faktörleri arasında yaş, cins, ırk, fizik kondisyon, vücut yapısı, kilo, boy, lombar kanal ölçüleri, sigara, alkol ve oral kontraseptif kullanımı gibi birçok nedeni bulunduğunu, ancak belin bilinçli kullanılması halinde bel ağrısına yakalanma riskinin minimuma ineceğine dikkat çekti.
Sigara bu etkisini, diskin oksijenleşmesini bozup, öksürüğe neden olarak ve kondisyon bozukluğuna neden olarak dolaylı yönden bel ağrılarına sebep olmaktadır" dedi. 

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nın, bel ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri konusunda yaptığı araştırmaya göre, sigara bel ağrısının da ana sebepleri arasında yer alıyor.

Araştırmayla ilgili bir açıklama yapan ADÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen sigaranın bel ağrısının da sebepleri arasında olduğunu belirterek, "Birçok çalışmada sigara kullanımı ve bel ağrısı ilişkisi vurgulanmaktadır.

Sigara bu etkisini, diskin oksijenleşmesini bozup, öksürüğe neden olarak ve kondisyon bozukluğuna neden olarak dolaylı yönden bel ağrılarına sebep olmaktadır" dedi.

Toplumun yüzde 80'nin yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrılarından yakındıklarını belirten Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, "Bel ağrıları, tanı, tedavi ve iş gücü kaybı açısından çok önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bel ağrıları, doktora başvuru sebepleri içinde ikinci sırada yer almaktadır. 45 yaşın altındaki kişilerde aktivite kısıtlamasına yol açan en önemli hastalıktır. Yatarak tedavi edilen hastalıklar içinde 5. sırada, ameliyat edilen hastalıklar arasında ise 3. sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Bel ağrısının doğumsal, dejeneratif, enflamatuar, metabolik, damar bozukluğu gibi birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şendur, "Türkiye'de bel ağrısı prevelansını, çeşitli mesleklerdeki sıklığını, ağrı nedeni ile görülen geçici ve kalıcı sakatlık oranlarını, risk faktörlerini ve tedavi maliyetini inceleyen epidemiolojik araştırmalar çok yaygın değildir.

Amerika'da, 45 yaşın altındaki kişilerde hareket kısıtlılığına yol açan hastalıklar arasında bel ağrısı birinci sırada gelmektedir. Cerrahi tedavi uygulanan hastalıklar arasında 3. sırada hastaneye yatışta ise 5. sırada yer almaktadır" dedi.

Çalışan kesimde en çok işe gelmeme nedenleri arısında bel ağrılarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şendur, şunları söyledi:" İngiltere'de 1988-1989 yılları arasında yapılan bir çalışmada bel ağrıları, iş kaybına yol açan en önemli hastalık olarak gösterilmiştir.

İsveç'te yapılan bir çalışmada, 1961'den beri hastalık nedeni ile işe gelinmeyen günlerin yüzde 19'u bel ağrıları yüzündendir. Yine İsveç'te 1987 yılında bel ağrıları nedeni ile 14.8 milyon gün iş gücü kaybı tespit edilmiştir."

Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, bel ağrılarının, kişisel risk faktörleri arasında yaş, cins, ırk, fizik kondisyon, vücut yapısı, kilo, boy, lombar kanal ölçüleri, sigara, alkol ve oral kontraseptif kullanımı gibi birçok nedeni bulunduğunu, ancak belin bilinçli kullanılması halinde bel ağrısına yakalanma riskinin minimuma ineceğine dikkat çekti.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.