Dişinize kolonya basmayın, karbonatla beyazlatmaya çalışmayın

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.07.2019 - 10:19, Güncelleme: 30.07.2019 - 10:19 3335+ kez okundu.
 

Dişinize kolonya basmayın, karbonatla beyazlatmaya çalışmayın

Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme kadar beslenme sürecinde gıdaların vücudumuzla ilk temas ettiği yer olan ağız ve diş sağlığına da dikkat etmek gerekiyor. Ancak ağız ve diş sorunları baş gösterdiğinde halk arasında geleneksel olarak yapılagelen uygulamalar sorunu çözmediği gibi diş sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uzmanlar ağrıyan dişe kolonya basmak, karbonatla beyazlatmaya çalışmak gibi evde yapılan müdahalelerin daha büyük sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.  Karbonatla aşınan diş daha kolay lekelenir Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, dişleri karbonat gibi maddelerle fırçalamanın beyazlama sağlamadığı gibi, diş yüzeylerine de zarar vereceğini söyledi. Prof. Dr. Sunay, “Karbonat gibi iri granüllü maddeler dişin en dış tabakası olan mine yüzeyinde aşınmalara ve çiziklere sebep olur. Diş parlaklığını kaybeder ve bu aşınmış alanlarda daha kolay lekelenmeler oluşur. Diş beyazlatıcı olarak piyasada satılan, içeriğinde yoğun miktarda aşındırıcı maddeler içeren diş macunları da uzun süreli kullanımda diş minesine zarar verebilir” uyarısını yaptı. Çeşitli sebeplerle renklenmiş dişlere, diş hekimleri tarafından kimyasal ajanlar uygulanması ile yapılan beyazlatma işleminin en koruyucu yöntem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sunay, bu yolla dişin bütünlüğünün işlem esnasında bozulmayacağı ve diş renginin birkaç tona kadar açılabileceği bilgisini verdi. Sunay, hekimin hazırladığı plak vasıtasıyla hastanın evde uygulayabildiği ev tipi beyazlatma işlemlerinin de mevcut olduğunu hatırlattı.  Kolonya tahriş eder Diş ağrılarını geçirmek için alkol/kolonya ve aspirin gibi maddelerin uygulanmasının da sıklıkla karşılaşılan yanlışlardan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakkı Sunay, “Bu uygulamalar yumuşak dokuda tahrişe neden olur ve ağrı kesici özelliği yoktur. Ağrı, ancak etken ortadan kaldırıldığında yok olur. Doktor tavsiyesi dışında alınan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar yalnızca kısa süreli rahatlama sağlar ancak ağrının kaynağı tedavi edilmediği sürece aynı problemle daha sonra tekrar karşılaşılır” diye konuştu. Dişeti kanamasının da diş hastalıklarının en dikkat çekici belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sunay, “Hatta sizi ilk uyaran kanama olabilir. Sadece diş macunu ve ağız gargarası kullanarak dişeti kanamasından kurtulmaya çalışmak geçici ve yanlış bir çözüm. Diş taşlarının temizliği işlemi dikkatli ve güvenli uygulandığı taktirde diş yüzeylerine zarar vermez ancak kontrolsüz ve agresif yapılması sonucu diş hassasiyetleri şikâyeti gelişebilir. Tüm bu nedenlerle ağız ve diş sağlığını korumak için 6 ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolü yapılmalı” dedi.
Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme kadar beslenme sürecinde gıdaların vücudumuzla ilk temas ettiği yer olan ağız ve diş sağlığına da dikkat etmek gerekiyor.

Ancak ağız ve diş sorunları baş gösterdiğinde halk arasında geleneksel olarak yapılagelen uygulamalar sorunu çözmediği gibi diş sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar ağrıyan dişe kolonya basmak, karbonatla beyazlatmaya çalışmak gibi evde yapılan müdahalelerin daha büyük sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. 

Karbonatla aşınan diş daha kolay lekelenir

Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, dişleri karbonat gibi maddelerle fırçalamanın beyazlama sağlamadığı gibi, diş yüzeylerine de zarar vereceğini söyledi.

Prof. Dr. Sunay, “Karbonat gibi iri granüllü maddeler dişin en dış tabakası olan mine yüzeyinde aşınmalara ve çiziklere sebep olur.

Diş parlaklığını kaybeder ve bu aşınmış alanlarda daha kolay lekelenmeler oluşur. Diş beyazlatıcı olarak piyasada satılan, içeriğinde yoğun miktarda aşındırıcı maddeler içeren diş macunları da uzun süreli kullanımda diş minesine zarar verebilir” uyarısını yaptı.

Çeşitli sebeplerle renklenmiş dişlere, diş hekimleri tarafından kimyasal ajanlar uygulanması ile yapılan beyazlatma işleminin en koruyucu yöntem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sunay, bu yolla dişin bütünlüğünün işlem esnasında bozulmayacağı ve diş renginin birkaç tona kadar açılabileceği bilgisini verdi.



Sunay, hekimin hazırladığı plak vasıtasıyla hastanın evde uygulayabildiği ev tipi beyazlatma işlemlerinin de mevcut olduğunu hatırlattı. 

Kolonya tahriş eder

Diş ağrılarını geçirmek için alkol/kolonya ve aspirin gibi maddelerin uygulanmasının da sıklıkla karşılaşılan yanlışlardan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakkı Sunay, “Bu uygulamalar yumuşak dokuda tahrişe neden olur ve ağrı kesici özelliği yoktur.



Ağrı, ancak etken ortadan kaldırıldığında yok olur. Doktor tavsiyesi dışında alınan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar yalnızca kısa süreli rahatlama sağlar ancak ağrının kaynağı tedavi edilmediği sürece aynı problemle daha sonra tekrar karşılaşılır” diye konuştu.

Dişeti kanamasının da diş hastalıklarının en dikkat çekici belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sunay, “Hatta sizi ilk uyaran kanama olabilir.



Sadece diş macunu ve ağız gargarası kullanarak dişeti kanamasından kurtulmaya çalışmak geçici ve yanlış bir çözüm.

Diş taşlarının temizliği işlemi dikkatli ve güvenli uygulandığı taktirde diş yüzeylerine zarar vermez ancak kontrolsüz ve agresif yapılması sonucu diş hassasiyetleri şikâyeti gelişebilir.

Tüm bu nedenlerle ağız ve diş sağlığını korumak için 6 ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolü yapılmalı” dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.